Pil Ömrünü ve Kullanım Süresini En Üst Düzeye Çıkarma

Pil Ömrünü ve Kullanım Süresini En Üst Düzeye Çıkarma

“Pil ömrü”, aygıtınızın bir sonraki şarja kadar çalışmaya devam ettiği süredir. “Pil kullanım süresi” ise, pilinizin değiştirilmesi gereken ana kadar geçen süredir. Hem pil ömrünü hem de pil kullanım süresini en üst düzeye çıkararak tüm Apple aygıtlarınızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Genel Performans İpuçları

En güncel yazılımı yükleyin.

Apple yazılım güncellemeleri genellikle enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler içerir. Bu nedenle aygıtınızda her zaman iOS, macOS veya watchOS işletim sisteminin en yeni sürümünü kullandığınızdan emin olun.

Aygıtınızı aşırı ortam sıcaklıklarından koruyun.

Aygıtınız ideal olarak 16° ila 22°C (62° ila 72°F) gibi geniş bir ortam sıcaklığı aralığında üstün performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden aygıtınızı pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebilecek 35°C (95°F) üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamalısınız. Aksi takdirde piliniz aygıtınıza normalde sağlayacağı kadar güç sağlayamayabilir. Aygıtı yüksek ortam sıcaklıklarında şarj etmek, pile daha da fazla zarar verebilir. Pilinizi sıcak bir ortamda saklamak bile geri döndürülemez bir hasara yol açabilir. Aygıtınızı çok soğuk bir ortamda kullanırken pil ömründe azalma fark edebilirsiniz, ancak bu durum geçicidir. Pilin sıcaklığı normal çalışma aralığına döndüğünde, performansı danormale dönecektir.
iPhone, iPad, iPod ve Apple Watch için İdeal Sıcaklık Aralığı
0°C
35°C
Çok SoğukOda SıcaklığıÇok Sıcak
iPhone, iPad, iPod ve Apple Watch en iyi performansı 0° ve 35°C (32° ve 95°F) arası ortam sıcaklıklarında gösterir. Depolama sıcaklığı: -20° ila 45°C (-4° ila 113°F).
MacBook için İdeal Sıcaklık Aralığı
10°C
35°C
Çok SoğukOda SıcaklığıÇok Sıcak
MacBook en iyi performansı 10° ve 35°C (50° ve 95°F) arası ortam sıcaklıklarındagösterir. Depolama sıcaklığı: -20° ila 45°C (-4° ila 113°F).

Şarj sırasında bazı kılıfları aygıtın üzerinde bırakmayın.

Aygıtınızın belirli tarzdaki kılıflar üzerindeyken şarj edilmesi aşırı ısınmaya yol açabilir ve bu durum pil kapasitesini etkileyebilir. Şarj ederken aygıtınızın ısındığını fark ederseniz önce aygıtı kılıfından çıkarın. Apple Watch Edition modelleri için manyetik şarj kutusunun kapağı açık olmalıdır.

Aygıtınızı uzun bir süre boyunca kullanmadan saklayacaksanız, yarım şarj edilmiş olarak saklayın.

Aygıtınızı uzun bir süre boyunca kullanmadan saklamak istiyorsanız, pilinizin genel sağlığı iki temel faktörden etkilenecektir: ortam sıcaklığı ve aygıtın saklanmak üzere kapatıldığı andaki pil şarj yüzdesi. Böyle bir durumda aşağıdakileri yapmanızı öneririz:
  • Aygıtınızın pilini tam olarak doldurmayın veya boşaltmayın. Şarj seviyesinin %50 civarında olmasını sağlayın. Aygıtınızı tamamen boş şarjla saklarsanız, aygıtınızın pili derin deşarj durumuna geçebilir ve bir daha şarj olmayabilir. Aygıtınızı uzun bir süre boyunca tam şarjla saklarsanız, pil kapasitesinde azalma olabilir ve bu durum pil ömrünü kısaltabilir.
  • Gereksiz pil kullanımını önlemek için aygıtı kapatın.
  • Aygıtınızı 32°C (90°F) sıcaklığın altındaki serin ve nemsiz bir ortama yerleştirin.
  • Aygıtınızı altı aydan uzun bir süre boyunca saklamayı planlıyorsanız, altı ayda bir %50’ye kadar şarj edin.
Aygıtınızı sakladığınız süreye bağlı olarak, uzun süreli bir saklama döneminin sonunda aygıtınızı tekrar kullanmaya başladığınızda şarj seviyesi düşük olabilir. Saklama döneminin sonunda aygıtınızı kullanabilmeniz için orijinal adaptörüyle 20 dakika şarj etmeniz gerekebilir.

iPhone, iPad ve iPod touch için İpuçları

En güncel yazılımı yükleyin.

Aygıtınızda en yeni iOS sürümünü kullandığınızdan emin olun.
  • iOS 5 veya daha yeni bir iOS sürümünü kullanıyorsanız, güncelleme olup olmadığını öğrenin. Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme’ye gidin.
  • Güncelleme varsa, aygıtınızı bir güç kaynağına bağlayarak kablosuz olarak güncelleyebilir veya bilgisayarınıza bağlayıp iTunes’un en son sürümünü kullanarak güncelleme yapabilirsiniz.

Ayarlarınızı optimize edin.

Aygıtınızı nasıl kullanırsanız kullanın, pil ömrünü korumanın iki basit yolu vardır: Ekranınızın parlaklığını ayarlayın ve Wi-Fi kullanın.
Pil ömrünü uzatmak için ekranın parlaklığını azaltın veya Otomatik Parlaklık ayarını açın.
  • Ekranın parlaklığını azaltmak için herhangi bir ekranı aşağıdan yukarıya doğru kaydırarak Denetim Merkezi’ni açın ve Parlaklık ayar çubuğunu sola doğru kaydırın.
  • Otomatik Parlaklık seçeneği, ekranınızı ortamdaki ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlar. Bu seçeneği etkinleştirmek için Ayarlar > Ekran ve Parlaklık bölümüne gidip Otomatik Parlaklık’ı Açık olarak ayarlayın.
Aygıtınızı verilere erişmek için kullandığınızda, Wi-Fi bağlantısı hücresel ağdan daha az enerji kullanır. Bu yüzden Wi-Fi özelliğini her zaman açık tutmanızı öneririz. Wi-Fi özelliğini açmanın iki yolu vardır:
  • Ekranı yukarıya doğru kaydırarak Denetim Merkezi’ni açın, Wi-Fi simgesine dokunun ve bir Wi-Fi ağına giriş yapın.
  • Bir Wi-Fi ağına erişmek için Ayarlar > Wi-Fi bölümüne gidin.

Düşük Güç Modu’nu etkinleştirin.

iOS 9 ile kullanıma sunulan Düşük Güç Modu, iPhone’unuzun şarjı azalmaya başladığında pil ömrünü uzatmanın kolay bir yoludur. iPhone’unuz, pil seviyesi %20’ye ve daha sonra %10’a düştüğünde sizi bilgilendirerek, tek dokunuşla Düşük Güç Modu’nu etkinleştirmenize imkan verir. Dilerseniz bu modu Ayarlar > Pil menüsünden de etkinleştirebilirsiniz. Düşük Güç Modu parlaklığı azaltır, aygıt performansını optimize eder ve sistem animasyonlarını en aza indirir. Mail gibi uygulamalar arka planda içerik indirmez; AirDrop, iCloud ile eşzamanlama ve Devamlılık gibi özellikler devre dışı bırakılır. Ancak telefon görüşmesi yapmak, mail ve mesaj alıp göndermek, internete girmek gibi temel işlevleri kullanmaya devam edebilirsiniz. Telefonunuz tekrar şarj edildiğinde, Düşük Güç Modu otomatik olarak kapanır.

Pil Kullanımı bilgilerini görüntüleyin.

iOS ile aygıtınızın pil ömrünü kolayca yönetebilirsiniz. Örneğin aygıtınız o anda şarj edilmiyorsa, her biruygulamanın pili hangi oranda kullandığını görebilirsiniz. Kullanım durumunu görüntülemek için Ayarlar > Pil menüsüne gitmeniz yeter.
Arka Plan Etkinliği. Bu mesaj, ilgili uygulamanın arka plandayken de pil kullandığını belirtir. Yani siz başka bir uygulamayı kullanırken o uygulama şarj harcamaya devam etmektedir.
  • Pil ömrünü artırmak için, uygulamaların arka planda yenilenmesine imkan veren özelliği kapatabilirsiniz. Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile’ye gidin ve düğmeyi Kapalı konuma getirin.
  • Mail uygulaması için Arka Plan Etkinliği mesajı varsa, verilerin manuel olarak alınmasını seçebilir veya verilerin alınması için geçerli zaman aralığını artırabilirsiniz. Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Yeni Verileri Al bölümüne gidin ve seçiminizi yapın.
Konum ve Arka Plan Konumu. Bu mesaj, ilgili uygulamanın konum servislerini kullandığını belirtir.
  • İlgili uygulama için Konum Servisleri’ni kapatarak pil ömrünü optimize edebilirsiniz. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri’nden bu özelliği kapatın.
  • Konum Servisleri’nde her uygulamayı kendi izin ayarıyla birlikte görebilirsiniz. Kısa süre önce konum servislerini kullanmış olan uygulamaların açık/kapalı düğmesinin yanında bir gösterge bulunur.
Ana Ekran ve Kilit Ekranı. Bu mesaj, aygıtınızda Ana Ekran’ın veya Kilit Ekranı’nın görüntülendiğini belirtir. Örneğin, ekranın etkinleştirilmesi için Ana Ekran düğmesine basılmış veya ekran bir bildirim tarafından etkinleştirilmiş olabilir.
  • Bir uygulama gönderdiği bildirimlerle ekranınızı sık sık etkinleştiriyorsa, Ayarlar > Bildirimler’den o uygulama için anında iletilen bildirimleri kapatabilirsiniz. İlgili uygulamaya dokunun ve Bildirimlere İzin Ver’i Kapalı olarak ayarlayın.
Kapsama Alanı Dışında ve Düşük Sinyal. Bu mesaj, kapsama alanı dışındaki bir bölgede bulunduğunuzu ve iOS aygıtınızın daha güçlü bir sinyal aradığını veya aygıtınızı sinyalin zayıf olduğu koşullarda kullandığınızı belirtir. Bu, pil ömrünü etkileyen bir durumdur.
  • Uçak Modu’nu açarak pil ömrünü optimize edebilirsiniz. Ekranı yukarıya doğru kaydırarak Denetim Merkezi’ni açın ve Uçak Modu simgesine dokunun. Uçak Modu’ndayken arama yapamayacağınızı veya gelen aramaları cevaplayamayacağınızı lütfen unutmayın.

Aygıtınızı şarj etmek için bilgisayarınızı fişe takın ve açın.

iOS aygıtınızı USB üzerinden şarj etmek için bilgisayarınızı kullanırken bilgisayarınızın fişe takılı ve açık olduğundan emin olun. Kapalı ya da uyku veya bekleme modundaki bir bilgisayara bağlıysa aygıtınızın pili boşalabilir. iPhone 3G ve iPhone 3Gs’in, FireWire güç adaptörü veya FireWire tabanlı araç şarj cihazıyla şarj edilemeyeceğini lütfen unutmayın.

Apple Watch için İpuçları

En güncel yazılımı yükleyin.

Apple Watch’unuzda her zaman en yeni watchOS sürümünü kullanın.
  • Bir güncelleme olup olmadığını görmek için iPhone’unuzdaki Apple Watch uygulamasından Saatim > Genel > Yazılım Güncelleme’ye gidin.
  • Eğer bir güncelleme varsa, iPhone’unuzu bir Wi-Fi ağına bağlayın, şarj cihazını Apple Watch’unuza takın (en az %50 şarja sahip olmalıdır) ve kablosuz bir şekilde güncelleyin.

Ayarlarınızı yapın.

Apple Watch’unuzun pil ömrünü korumak için yapabileceğiniz birkaç şey var:
  • Koşu veya yürüyüş antrenmanlarınız esnasında Enerji Tasarrufu Modu’nu açarak kalp atış hızı sensörünü devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için iPhone’unuzdaki Apple Watch uygulamasından Saatim > Antrenman’a gidin ve Enerji Tasarrufu Modu’nu açın. Kalp atış hızı sensörü kapalıyken kalori yakma hesaplamalarının doğruluğunda sapmalar olabileceğini lütfen unutmayın.
  • Daha uzun antrenmanlarınızda, yerleşik kalp atış hızı sensörü yerine Bluetooth özelliğine sahip bir göğüs bandı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bluetooth özelliğine sahip göğüs bandını saatinizle eşleştirmek için bandın eşleştirme modunda olduğundan emin olun. Ardından Apple Watch’unuzdan Ayarlar’ı açın ve Sağlık Aygıtları listesinden seçim yapın.
  • Eğer elleriniz sürekli hareket halindeyse ve saat ekranının gereğinden fazla açıldığını düşünüyorsanız, Kol Kaldırıldığında Etkinleştir özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz. Apple Watch’unuzdan Ayarlar’ı açın, Genel’i seçin ve Kol Kaldırıldığında Etkinleştir’i kapatın. Ekranı açmak istediğinizde ekrana dokunmanız yeterli olacaktır.
  • iPhone’unuzdaki Bluetooth’u devre dışı bırakmak, Apple Watch’unuzun pilinin daha hızlı boşalmasına yol açar. Aygıtlar arasında enerji açısından daha verimli bir iletişim sağlanabilmesi için iPhone’unuzdaki Bluetooth’u açık tutun.

Pil Kullanımı bilgilerini görüntüleyin.

Kullanım ve bekleme modu bilgilerinizi görüntülemek için iPhone’unuzdaki Apple Watch uygulamasını açın ve Saatim > Genel > Kullanım’a gidin.

Apple Watch’unuzu şarj etmek için bilgisayarınızı fişe takın ve açın.

Apple Watch’unuzu USB aracılığıyla bilgisayarınızdan şarj etmek isterseniz, bilgisayarınızın fişe takılı ve açık olduğundan emin olun. Kapalı ya da uyku veya bekleme modundaki bir bilgisayara bağlıysa Apple Watch’unuzun pili boşalabilir.
Apple Watch’unuzdaki pilin servis işlemine götürülmesi gerekiyorsa, Apple’a veya yetkili servis sağlayıcılarına danışın.

iPod shuffle, iPod nano ve iPod classic için İpuçları

En güncel yazılımı yükleyin.

iPod’unuzda Apple yazılımının en yeni sürümünü kullandığınızdan emin olun. iPod’unuzu dock’una yerleştirin veya bilgisayarınıza bağlayın. iTunes mevcut güncellemeleri size bildirecektir.

Ayarlarınızı optimize edin.

Bekletin ve duraklatın. iPod’unuzu kullanmadığınız zamanlarda Bekletme düğmesini açık konuma getirin. Böylece iPod’unuz yanlışlıkla etkinleşerek gereksiz yere enerji harcamaz. iPod’unuzu dinlemiyorsanız, çalan içeriği duraklatın veya Oynat düğmesini iki saniye basılı tutarak iPod’unuzu kapatın.
Equalizer (EQ). Müzik çalarken EQ eklemek, EQ şarkının içine kodlanmış olmadığı için iPod işlemcinizin kullanımını artırır. Eğer kullanmıyorsanız EQ özelliğini kapatın. Bununla birlikte, iTunes’daki parçalara EQ eklediyseniz, iPod’unuz iTunes ayarlarınızı olduğu gibi sakladığından EQ’yu “kapalı” konuma getirmek için “düz” olarak ayarlamanız gerekir.
Arka plan ışığı: Arka plan ışığının “her zaman açık” olarak ayarlanması, pil ömrünü önemli ölçüde azaltır. Arka plan ışığını sadece gerektiğinde kullanın.

iPod’unuzu şarj etmek için bilgisayarınızı fişe takın ve açın.

iPod’unuzu USB üzerinden şarj etmek için bilgisayarınızı kullanırken bilgisayarınızın fişe takılı ve açık olduğundan emin olun. Kapalı ya da uyku veya bekleme modundaki bir bilgisayara bağlıysa iPod’unuzun pili boşalabilir.

0 yorum: